Четвер, 23.11.2017, 00:19
Вітаю Вас Гість | RSS

Єлизаветівська СЗШ

Категорії розділу
[0]
Хочу все знати! [4]
Розробки виховних годин [10]
Охорона життя та безпека праці [6]
Розробки, сценарії, інструкції, пам'ятки, правила поведінки...
ЗНО [10]
Матеріали, які будуть цікавими і корисними для тих, хто готується до вступу в вузи України
Здоров'я [3]
Скарбничка класного керівника [4]
Новини освіти [3]
Мипам'ятаємо! Ми гордимося! [2]
Методичні рекомендації [1]
Поради батькам [4]
70 років визволення Дніпропетровщини та України [5]
Ми вдячні вам за ще одну весну...
Міні-чат
Наше опитування
На що ти зазвичай витрачаєш свій вільний час?
Всього відповідей: 132
Прогноз погоди
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Географія сайту
Статистика з 07.12.2015

Flag Counter

Каталог статей

Головна » Статті » Здоров'я

Здорове харчування дітей

Збалансований раціон

ImageТой, хто дбає про своє здоров’я, має дотримуватись трьох принципів здорового харчування: помірність, різноманітність, збалансованість.

Помірність – щоб калорійність раціону не перевищувала енергетичних витрат організму.

Різноманітність – передбачає споживання продуктів усіх основних груп (хліб і крупи; овочі та фрукти; м’ясо та молочні вироби).

Збалансованість – означає правильне співвідношення цих груп продуктів.

Для того, щоб їжа приносила користь, необхідно знати години харчування, а також правильно розподілити, коли і які продукти вживати. Наприклад, продукти, багаті на білок (м’ясо, рибу, яйця, горох, квасолю), вживають на сніданок та обід, а страви з круп та овочів залишають на вечерю.

Необхідно, щоб їжа була різноманітною. Але є продукти, вживання яких треба обмежити. Це цукор, жир, сіль, борошняні вироби. Від надмірного вживання солодощів люди повнішають, у них псуються зуби, вони частіше хворіють. Надлишок в організмі солі теж може стати причиною захворювань.

Якщо ви полюбляєте тістечка, цукерки, пиріжки, інші солодощі та вироби з борошна, запам’ятайте:

-  не їжте ці страви в проміжках між основними прийомами їжі;

-   їжте з радістю не лише морозиво і цукерки, але й цибулю, рибу, петрушку;

-   улюбленої страви вдень ви повинні з’їсти ні в якому разі не більше, ніж основної.

ImageПравила споживання їжі.

          Здоров’я залежить і від того, як швидко ви їсте і наскільки ретельно пережовуєте їжу. Тому:

-   не поспішайте, їжте безшумно, не плямкайте;

-   жуйте з закритим ротом;

-   не їжте зайвого, навіть якщо дуже смачно;

-   в тарілку кладіть рівно стільки, скільки зможете з’їсти;

-   з’їдайте все, що поклали до тарілки;

-   не їжте солодкого, коли не з’їсте першої та другої страви;

-   навчіться правильно користуватися ложкою, виделкою, ножем;

-   приберіть після себе, подякуйте за обід.

          Ще одна важлива порада, якої потрібно дотримуватись під час їжі – не розмовляти. Адже дуже небезпечно, коли їжа може потрапити в дихальне горло (гортань), або навіть в легені. Щоб видалити її звідти, необхідна термінова операція.

Розпорядок харчування дітей може бути індивідуальним, залежно від умов життя, режиму дня, стану здоров’я, фізичної активності. Дітям рекомендується їсти 4 рази на день в один і той самий час. Обов’язково снідати пред тим, як іти до школи. Вечеряти не пізніше, ніж за 2 години до сну. Їсти потрібно повільно, добре пережовувати. Не відволікатися від їди розмовами, читанням, грою. Не потрібно жувати на ходу. Якщо щось з продуктів упало на підлогу, їсти його вже не можна. Зразу після бігу чи гри пити не дозволяється. Не можна пити прямо з крану. Перш ніж їсти фрукти, ягоди чи овочі, обов’язково їх помийте. Перед їдою неодмінно помийте руки.

Орієнтовний розпорядок харчування учнів може бути таким:

-   сніданок – 7.30 – 8.00,

-   другий сніданок – 11.00 – 11.30 (у школі на великій перерві),

-    обід – 14.00 – 15.00,

-    підвечірок – 17.00 – 17.30,

-    вечеря – 19.30 – 20.00 (вечеряти за 2год. до сну).

ГМО

За оцінками Держстандарту майже половина всіх продуктів, які реалізуються в Україні, містять генномодифіковані організми (ГМО). Тобто ця продукція зроблена з рослин, що мають неприродне походження і вирощені в „пробірках” генетиків. Чи є це шкодою для людського організму?

Над цим питанням вчені поки що сперечаються. А споживачі хочуть, принаймі, знати, що їдять і, відповідно, мати вибір: або купувати свідомо продукти з ГМО, або обирати ті, що зроблені на природній основі. Тому з 1 липня 2010р. в Україні запроваджено обов’язкове маркування харчових продуктів на вміст ГМО. Покупцям, які не бажають споживати ГМО, варто бути уважними з продуктами із написом „містить рослинні білки” – ймовірно, у їх склад входить модифікована соя. Найчастіше модифікації піддаються: соя, ріпак, соняшник, картопля, полуниця, помідори, кабачки, паприка, салат. Найбільше ГМО містять: ковбасні вироби, напівфабрикати, соуси, приправи, майонез, кетчуп, молочні продукти, соєве молоко, згущене молоко, шоколад, борошно, продукти швидкого приготування, морозиво, чіпси, жувальні гумки.

Харчові добавки

ImageОстаннім часом, читаючи склад продукту на упаковці, дедалі частіше натрапляєм на речовини, позначені літерою Е та цифровим кодом. Це так звані харчові добавки, які не є обов’язковими компонентами продуктів. Проте їх використовують з метою:

-  збереження поживних властивостей харчових продуктів;

- надання харчовим продуктам більш привабливого вигляду;

- збільшення терміну зберігання харчових продуктів;

- полегшення технології обробки продовольчої сировини;

- здешевлення готової продукції.

               Всі харчові добавки, перш ніж потрапити у виробництво, проходять тести на нешкідливість для людського організму. І тільки в тому випадку, якщо тести пройшли успішно, харчові добавки рекомендуються до широкого застосування. Виробник гарантує, що в нормальній дозі вони не викличуть інтоксикації. Але під час більш детального ознайомлення виявляється, що не завжди дозволені харчові добавки є безпечними. Потужна харчова індустрія, яка отримує мільйонні прибутки у всьому світі, прагне якнайкраще вдосконалити товарний вигляд, смак, колір продуктів, незважаючи на той факт, що втрачається природний вигляд їжі. Хоча в тому винні також і ми самі. Погодьтеся, що ви краще купите сосиски приємного рожевого кольору, ніж невизначеного сірого, але саме він є характерним для вареного м’яса. А рожевого кольору надає барвник натрій нітрит.

Кількість харчових добавок, які використовують у харчовому виробництві більшості країн світу досягає 500 найменувань: у США перевищує 1500, у країнах ЄС досягає 1200, у Росії – 415, в Україні – 221. З метою впорядкування застосування харчових добавок країни – члени Європейського Союзу уклали угоду про єдину так звану „Є-нумерацію”, яка складається з літери „Є” та тризначного числа (від слова Європа або від англійського „їстівний”).

Розрізняють 30 типів харчових добавок. Основні з них:

Є 100 – 199. Барвники. Підсилюють чи відновлюють колір продукту.

Є 200 – 299.Консерванти. Підвищують термін зберігання продуктів, захищають їх від мікробів.

Є 300 -399. Антиокисники. Захищають від окиснення.

Є 400 – 499. Стабілізатори. Зберігають задану консистенцію. Загущувачі – підвищують в’язкість.

Є500 – 599. Емульгатори. Створюють однорідну суміш продуктів, що не змішуються, наприклад води й олії.

Є 600 – 699. Підсилювачі смаку й аромату.

Є 700 – 800. Запасні індекси.

Є 900 – 999.Піногасники. Запобігають утворенню піни чи знижують її рівень.

Майже все, що ми їмо щодня, містить вищезазначені харчові добавки. Зокрема, рибні пресерви містять консервант Є-211, що сприяє розвитку раку. Рулети з оселедця з огірком „Санта-Бремор” містять ракоутворюючі добавки Є-330, Є-331, Є-339, які крім того підвищують холестерин. Плавленим сирком „Дружба”, якщо його їсти щодня, можна надмірно підвищити холестерин в крові, оскільки він містить емульгатори Є-450 і Є-451. Ковбасний сир також містить багато консервантів, зокрема, Є-451, Є-452, Є-412, Є-415, які негативно впливають на здоров’я, спричиняючи онкозахворювання. Сир твердий „Мармуровий” містить один ракоутворюючий емульгатор Є-252 та один невідомий консервант. Печиво „Топлене молоко” може горіти, як свічка, і при цьому виділяти їдкий дим. Можливо, справа у тому, що до його складу входить стабілізатор Є-503, який визнано небезпечним для життя і здоров’я людини. Ковбаса „Варена” містить ракоутворюючі компоненти Є-451 та Є-452. При частому вживанні ковбаси копченої „Посольської” теж можна захворіти на рак, адже вона містить у собі цілий „букет” шкідливих консервантів – Є-451, Є-452, Є-450, Є-250. Не поступається іншим за вмістом небезпечних складників і ковбаса варена „Ніжна”, куди входять Є-450, Є-451, Є-452, Є-250.

Улюблена всіма дітьми згущенка „Полтавська” уже не корисний продукт, бо містить Є466. Шоколадний рулет від торгової марки „Конті” може бути шкідливим для шкіри через Є160.

Візьмемо для прикладу безалкогольні напої, які так полюбляють діти. Практично всі вони виготовляються з використанням синтетичних підсолоджувачів. Чому? Для виробника це полегшуе технологічну обробку продовольчої сировини та здешевлює і скорочує технологічний процес. Один із найпопулярніших підсолоджувачів – аспартам у 180 – 200 разів солодший від цукру, але безконтрольне споживання цієї речовини може призвести до накопичення її в організмі, що викликає стомлюваність, депресію, порушення зору, пам’яті. До речі, за висновками медиків, діти повинні споживати лише натуральні цукри. Між іншим, окрім цукру, існують і такі натуральні нешкідливі для здоров’я підсолоджувачі, як стевія, кленовий сироп, цикорій, солодковий корінь. Але замість них виробники застосовують синтетичні речовини. Те саме стосується йогуртів і глазурованих сирків, у назві яких зазначається „з апельсином”, „з полуницею”, „з ананасом”, що вводить споживача в оману, адже насправді під час виробництва використовуються наповнювачі, підсилювачі смаку, ароматизатори, але аж ніяк не відповідні фрукти.

Чимало батьків купують своїм дітям квас, розфасований у поліетиленові пляшки. Але якщо ви уважно прочитаєте інформацію на етикетці, то побачите, що з корисним для здоров’я напоєм, виготовленим за традиційною рецептурою, у нього спільна лише назва „Квас”. Насправді ж це безалкогольний напій, виготовлений з допомогою води, емульсії, яка надає йому відповідного смаку, підсолоджувача та інших харчових добавок.

Крім того, небезпечні речовини містяться і в іншій продукції, яку обожнюють діти. Скажімо, жувальна гумка. У наш час реклама жувальної гумки зав’язла в зубах більше, ніж сама жуйка. З телеекрану закликають нас жувати, без утоми нормалізуючи свій кислотно-лужний баланс. Але чи є корисною жуйка? Щодо кислотно-лужного балансу, то його нормалізує тільки та жуйка, котра без цукру. А без цукру – означає із цукрозамінниками: ксилітом, сорбітом, аспартамом. Вчені стверджують, що деякі з цих речовин здатні призводити до проносного ефекту. На пачці „Дирола” чесно написано, що у 100г жуйки міститься 64г поліолів, а у „Стиморолі” їх ще більше – 68. „Риглі” про це замовчує. Вага однієї пачки коливається від 13 до 15г, тож кількість проносно-солодких спиртів у ній може бути від 8,3 до 10,2г. Для діареї зазвичай потрібно 30-40г, але багатьом буде достатньо і однієї пачки. Але ж реклама закликає жувати по дві подушечки після кожного прийому їжі. Разом вийде по 1,5 – 2 пачки на день. Тож розслаблення шлунка забезпечене. Нещодавно вчені висловили думку про те, що цукрозамінники при їх непомірному споживанні можуть порушити в організмі гормональний баланс, оскільки до складу аспартама входить амінокислота фенілаланін. Особливо це небезпечно для дітей а також для блакитнооких, світлошкірих і світловолосих людей. У них в організмі занадто мало ферментів, здатних розщепити і перетворити фенілаланін, тому він перетворюється на надлишок адреналіну і токсичних речовин. Це загрожує і уповільненням росту, і порушеннями в розвитку нервової системи, і навіть олігофренією.

Дієтичний шоколад містить підсолоджувач (Є-966), який може викликати розлад шлунку. У мармелад додають (Є-494), який негативно впливає на внутрішні органи. Чимало видів печива, особливо сухого, містять стабілізатор (Є-450), який знижує здатність до концентраціїї уваги дітей і викликає у них гіперактивність. Карамель із шоколадною начинкою нерідко підфарбовують небезпечним для здоров’я барвником Є-110, який надає цукеркам золотисто-оранжевого кольору й викликає у дітей невмотивовану нервову збуджуваність. Велику кількість добавок містять і деякі види морозива. Не слід захоплюватися і картопляними чіпсами, зерновими пластівцями та хрусткими хлібцями, бісквітами та крекерами, в яких багато акриламіду, що вважається канцерогенним та мутаційним і стимулює утворення ракових клітин. Нині майже в усіх сухариках, чіпсах, сухих супах, бульйонних кубиках міститься натрій глутамат, який позначають як „підсилювач смаку” Є-621. Він відновлює смак продуктів, які втратили його через тривале зберігання, чи надає смаку речовинам, які його не мають, наприклад, сої. Ця добавка негативно впливає на зір, провокуючи глаукому.

Консерванти додають навіть у багаті на вітаміни цитрусові. Щоб запобігти ураженню цвілевими грибами, екзотичні фрукти обробляють Є-230 – 232, а для захисту від висихання наносять віск. Причому розпізнати цитрусові, оброблені хімічними препаратами, за зовнішнім виглядом практично неможливо. Тому перед уживанням такі фрукти бажано ретельно промити проточною водою, а після зняття шкірки добре вимити руки з милом.

Нерідко споживача вводять в оману і назви деяких добавок та недобросовісна реклама продукції. Наприклад, „ферментований рис”, який додають у ковбасу, - це зовсім не злак, а барвник.

З розширенням виробництва харчових добавок постійно зменшується асортимент харчових продуктів, одержаних без їх використання. Багато продуктів містять такі стабілізатори і консерванти, які нам не відомі, швидше за все через те, що на момент створення класифікації їх іще в природі не існувало. Виробництво не стоїть на місці, винахідливості підприємців немає меж і їхньому бажанню заробити гроші на не зовсім якісних товарах також. Ці шкідливі речовини можна знайти майже в кожному продукті. Деякі виробники „чесно” зазначають на упаковці, які консерванти використовують, сподіваючись на необізнаність покупця, інші ж обмежуються загальними фразами типу „продукт містить ароматизатор, ідентичний натуральному”. От тільки біда в тому, що не всі споживачі думають перед тим, як купувати певний продукт і не зважаючи на те, що „ароматизатор, ідентичний натуральному” у цукерках чи солодкій воді – це те ж саме, що й „Туалетне каченя” із запахом яблука чи лимона. Тепер харчовими продуктами, які не мають харчових добавок, є овочі, фрукти (крім цитрусових), рис, мінеральна вода, молоко, яйця, мед, м’ясо, цукор, горілка та продукти для новонароджених дітей.

У багатьох країнах світу існує практика створення магазинів чи окремих відділів, які торгують екологічно чистою продукцією. Звичайно ж, вона коштує дорожче, але попри це бажаючих придбати такий товар багато, адже , як відомо, здоров’я за гроші не купиш.

 

 

Газовані напої: пити чи не пити?

          ImageСолодкі газовані напої - це синтетичні продукти. Солодка вода містить ароматизатори, барвники, консерванти, які шкідливі для здоров'я, особливо у ранньому віці. Тому мудрі медики прямо забороняють мамам давати таку воду дітям до трьох років. Консерванти можуть вплинути на розвиток дитини в такий спосіб, що це загрожує нестабільністю психіки.

          Після трьох років шкода від газованих напоїв не зникає. Найпершою прикрістю від «шипучок» стають дитячі ангіни. І справа не в тому, що теперішні діти надто тепличні, - справа в шипучці. Двоокисом вуглецю вона насичена не лише для утворення заворожливих бульбашок. СО2 використовується як добрий консервант для напоїв, він підвищує термін їх зберігання, а також захищає від мікробів, грибків. Причому, часто виробники керуються принципом: чим більше, тим краще. Як наслідок, під час періодичних перевірок виявляється, що у тій чи іншій партії солодкої, мінеральної газованої води завищений вміст двоокису вуглецю, завищений рівень кислотності (рН).

           Такою водичкою добре мити чайники й унітази, нищити шкідники на городі. Не дивно, що дитяче горло не витримує атаки газом. А роз'їдає він не лише горлечка, а й стравоходи, шлунки. Щоправда, непомітно. Гастрити та інші хронічні захворювання кишково-шлункового тракту виникають потім, як наслідок регулярного вживання солодких газованих напоїв.

        Зверніть увагу: медики Academy of General Dentistry (США) дослідили, чому від вживання газованих напоїв різних марок «зводить» зуби. Виявилося, що розпад вуглекислого газу, коли ми споживаємо такі напої, несе підвищені ризики для зубів. Якщо рівень рН напою надто високий, ерозії зубної емалі та пошкодження структури зубів не оминути. Відтак, у своєму звіті медики рекомендують пити газовані напої лише через соломинку, щоб запобігати попаданню цих рідин на зуби. Якщо ж соломинки немає - слід одразу після вживання сполоснути рот чистою водою!

         Проте шипучка приваблює дітей не лише бульбашками, але й тим, що вона солодка. Саме це викликає захоплення дітей, бажання вживати такі напої постійно і в необмеженій кількості. А необмежене споживання загрожує ожирінням. І не лише американські діти страждають дитячим ожирінням, українські дієтологи б'ють на сполох - ця епідемія почалася й у нас.

         До речі, щоб якось нівелювати цю проблему, кілька років тому провідні виробники газованих напоїв вивели на світові ринки нові продукти - «дієтичні». Але медики й тут не на стороні виробників таких напоїв. Вони стверджують, що «дієтичність» означає, що замість цукру напої містять інші підсолоджувачі - завдяки чому нібито рятують вас від ожиріння, але... наражають на небезпеку цукрового діабету.

         Крім цього, замінники цукру насправді підсилюють, а не втамовують відчуття спраги. Через п'ять хвилин після одного випитого light-напою хочеться наступний, а це може бути вигідним тільки його виробникам.

 

         Ще одним наслідком вживання газованих вод слід визнати лояльність до слабоалкогольних напоїв. Діти, які змалечку вподобали смак газованої солодкої водички, у підлітковому віці дуже легко переходять на схожі за смаком слабоалкогольні коктейлі.

          Не дивно, що в Європі ці напої називають «алкопопсами». Підлітки обирають їх дуже легко, адже вони доступні за ціною й значно більше нагадують за смаком «нешкідливу» «шипучку», ніж «справжні» - різкі й пекучі - алкогольні напої: горілку, джин, бренді тощо. Крім цього, вони приправлені тінейдж-орієнтованою рекламою. Вона діє безвідмовно.

         Учорашні діти не задумуються над тим, що три пляшечки алкопопсу за вечір дають таку ж інтоксикацію, як 200 мл горілки (в одному літрі восьмиградусного коктейлю міститься 80 грамів чистого алкоголю; якщо взяти 200 грамів 40-градусної горілки - маємо ті самі 80 грамів). Знайомство з алкоголем відбувається ненав'язливо.

          Однак «слабоалкогольні напої» - це не горілка з соком, джин з тоніком чи бренді з колою. У цих коктейлях немає ні алкогольного, ні «розвідного» компоненту. Є вода, етиловий спирт, цукор і набір хімічних добавок - консервантів, барвників, ароматизаторів, які задурюють смакові рецептори. Особливо це стосується слабоалкогольних «викруток» за типом горілки з соком. Є такі, в яких немає жодної краплі соку, це зрозуміло навіть з одного погляду на пляшку. У природі не існує таких глюконавтних апельсинів, ківі, ананасів тощо. Це все - барвники. Та діти цього не розуміють, й на це не зважають.

         Тим часом медики констатують: цукор, алкоголь та газ посилюють всмоктування в організмі одне одного, в результаті чого любитель «слабоалкоголки» отримує потужний удар по цілій низці органів, а найбільше від таких «диво-коктейлів» страждають органи, відповідальні за виведення токсинів: печінка і нирки.

          Проте найгірше, коли підлітки напідпитку вирішують довести справу до апогею, й відправляються за ще однією пляшечкою. Якщо намішати різних «алкопопсів», або скомбінувати їх зі справжньою горілкою чи з міцною кавою, то можна довести себе до стану жорсткого токсикозу. Єдина втіха - після такого можна надовго дістати відразу до цього дешевого щастя.

 

Не спати!

       «Сучасний ритм життя - шалений, і самотужки із ним не впоратися», - ось ще один маркетинговий хід, який активно використовується в сучасній індустрії напоїв.Це - енергетичні напої, що не мають нічого спільного з іншими тонізуючими напоями. Їх функція - не втамовувати спрагу, а бадьорити.Енергетичні напої різних марок відрізняються на смак, але містять схожий набір компонентів. Основними інгредієнтами є кофеїн, біологічно активні речовини з лікарських рослин і вітаміни. 

          - Таурин, який міститься в енерготоніках, поліпшує роботу серцевого м'яза.

          - Карнітин підсилює обмін речовин.

          -  Женьшень і гуарана мають тонізуючі властивості.

          - Мелатонін зазвичай використовують для подолання різних форм депресії.

          - Фолієва кислота поліпшує роботу головного мозку, а вітаміни групи B допомагають боротися зі втомою.

          Цей набір не випадковий - адже, працюючи у сполученні один з одним, компоненти забезпечують комплексний необхідний вплив на організм людини.

          Image Лікарі, проте, стверджують, що насправді енергетичні напої ніякої надзвичайної енергії організму не додають. Якщо докладніше вивчити складові «енергетиків», побачимо, що енергетична цінність у звичайного лимонаду та в енергетичних напоїв практично однакова - в середньому 42-45 кКал100мл. Тим часом, енергетик просто задіює внутрішні резерви організму. Буквально має допомогти людині в екстреній ситуації витиснути із себе всі соки. Власне тому на енергетичних напоях дрібним шрифтом вказано: «Не вживати більше одного-трьох на добу».

          І це мало б щось таки означати, адже й Red Bull, якого можна випити три банки, й REVO energy, якого можна лише одну, продаються в однаковій тарі місткістю 250 мл. Крім цього, енергетики містять деталізоване застереження, кому їх вживати не варто. От наприклад REVO energy, «не рекомендується особам, схильним до підвищеного артеріального тиску; дітям до 18 років; вагітним жінкам; матерям-годувальницям; при індивідуальній чутливості до компонентів напою; у кількостях, що перевищують рекомендований рівень вживання». З цього легко здогадатися, що напій є виключно функціональним, і бути його фаном випадає хіба гіперздоровому супермену, в якого ще немає проблем із тиском і серцем.

          Та хто б на це зважав? Адже життя не чекає, треба бути в тонусі, треба бути «супер» тут і вже. Енергетики п'ють водії нічних таксі і їх пасажири - постійні відвідувачі дискотек. Причому останні залюбки комбінують їх із горілкою та наркотиками для сильнішого ефекту.

          Про фізичне звикання до енергетичних напоїв сказати нічого, важко звикнути до такого специфічного смаку. А от психічне звикання більш, ніж вірогідне. Людина, що попри застереження вживає енергетичні напої регулярно, або має працювати, коли організм хоче спати, або просто сприйняла бажане за дійсне: «Це - справді модно і класно. Я можу танцювати без упину шість-сім годин!» І сьогодні у нас стало звиклим явище, що на дискотеку модні енерджайзери заряджаються «моторними» наркотиками типу амфітамінів, підливають їх енергетичними напоями і горілкою, якої в такому стані можна випити дуже багато, а серед тижня використовують енергетичні напої як замінники наркотиків, щоб остаточно на них не сісти. Якщо ваш сімнадцятирічний «малюк» у вівторок об одинадцятій вечора в себе за компом «хлебче» енергетик, хоча на дискотеку не йде, - зверніть на це увагу і задумайтеся.

Матеріал підготувала: Людмила Максимчук, методист Рівненської  ОБД

 



Джерело: http://navigator.rv.ua/index.php?option=com_content&task=view&id=2022&Itemid=29
Категорія: Здоров'я | Додав: elpetra (25.03.2011)
Переглядів: 1382 | Теги: Харчування, Здоров'я, гмо, газові напої, збалансований раціон, харчові добавки, продукти, їжа, правила споживання їжі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вітаємо Вас на нашому сайті!
Наша адреса
51831
Дніпропетровська обл.
Петриківський район
село Єлизаветівка
Центральна площа,3
тел. (805634) 23116
elisshkola@i.ua
Пошук
On-line годинник
Календар свят

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання


Новини освіти

Copyright MyCorp © 2017
Конструктор сайтів - uCoz