Четвер, 23.11.2017, 00:14
Вітаю Вас Гість | RSS

Єлизаветівська СЗШ

Категорії розділу
[0]
Хочу все знати! [4]
Розробки виховних годин [10]
Охорона життя та безпека праці [6]
Розробки, сценарії, інструкції, пам'ятки, правила поведінки...
ЗНО [10]
Матеріали, які будуть цікавими і корисними для тих, хто готується до вступу в вузи України
Здоров'я [3]
Скарбничка класного керівника [4]
Новини освіти [3]
Мипам'ятаємо! Ми гордимося! [2]
Методичні рекомендації [1]
Поради батькам [4]
70 років визволення Дніпропетровщини та України [5]
Ми вдячні вам за ще одну весну...
Міні-чат
Наше опитування
Мої улюблені шкільні предмети
Всього відповідей: 376
Прогноз погоди
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Географія сайту
Статистика з 07.12.2015

Flag Counter

Каталог статей

Головна » Статті » Здоров'я

Вітаміни
У попередньому розділі ми розповідали вам про жиророзчинні вітаміни – А, D, Е та К. У цьому розділі ви  познайомитеся із водорозчинними вітамінами, до яких належать вітамін С та вітаміни групи В. Подивимось, що ж цікавого і корисного розкажуть нам вітаміни... 

В1 
– „Ось такий я вітамін – маю назву „тіамін”. А живу я у дріжджах, хлібних злаках, картоплі, печінці. Для того, щоб твій організм правильно працював, без мене йому не обійтись, тому, що я беру активну участь у процесі обміну речовин”.  
Тіамі́н (вітамін B1, аневрин) — водорозчинний вітамін. У природі синтезується рослинами і деякими мікроорганізмами. В організм людини і більшості тварин тіамін надходить з їжею. Його недостача в раціоні викликає гіповітаміноз, а відсутність його призводить до розвитку хвороби бері-бері, що характеризується ураженням периферичних нервів, серцево-судинної, травної та м'язової систем. Фізіологічне значення тіаміну зумовлюється його участю у процесах обміну речовин. 
Потреба тіаміну для дорослої людини становить 2—3 мг на добу і збільшується взимку, при вживанні великої кількості вуглеводів. У медицині одержані синтетично препарати тіаміну застосовують для запобігання гіповітамінозу та лікування невритів, радикулітів, невралгій, периферичних паралічів, виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки, атонії кишківника.


В2 
– Що за дивний вітамін, зветься він – рибофлавін? 
– ”Я не дивний, а корисний! І зараз розповім про це малятам. Я допомагаю тобі рости, впливаю на стан центральної нервової системи, а ще захищаю сітківку ока від шкідливої дії ультрафіолетових променів і забезпечую тобі кольоровий зір. Знайдеш мене у дріжджах, овочах, гречаній та вівсяній крупі, горосі, а ще їж побільше хліба, м’яса, риби, сиру, молока та яєць – там мене є вдосталь”. 
Властивості. 
В2 (рибофлавін, лактофлафін) – в чистому вигляді - помаранчево-жовтий порошок. Рибофлавін руйнується під дією світла, тому його препарати та продукти харчування, багаті на В2, зберігають у місцях, захищених від сонця. Погано розчиняється у воді і спирті. Втрати вітаміну під час кулінарної обробки невеликі, при стерилізації, варінні - не більше 20%.. Біологічно активною формою рибофлавіну є флавінаденіндінуклеотид, що синтезується в організмі людини в нирках, печінці й інших тканинах. Вітамін B2 широко розповсюджений у природі. В організм головним чином надходить із м'ясними й молочними продуктами.
Дія вітаміну В2 .
Входить до складу жовтих пігментів флавінів, які слугують коферментами. Важливий для підтримки нормальної функції ока. Вітамін B2 інтенсифікує процеси обміну речовин в організмі, беручи участь у метаболізмі білків, жирів і вуглеводів. Рибофлавін необхідний для утворення червоних кров'яних тілець і антитіл. Він полегшує поглинання кисню клітинами шкіри, нігтів і волосся. Він поліпшує стан органа зору, приймаючи, поряд з вітаміном A, участь у процесах темрявої адаптації, знижує втому очей і відіграє велику роль у запобіганні катаракти. Вітамін B2 впливає на слизові оболонки травного тракту. Одним з найцінніших якостей рибофлавіну є його здатність прискорювати в організмі перетворення пірідоксина - вітаміну B6 - у його активну форму.


B3 
„ – Користь вам приношу я, „ніацин” – моє ім’я”
– „Знаєш, до чого призводить нестача мене в організмі? 
– До підвищеної дратівливості, порушень сну, а ще спричинює таке захворювання як пелагра (авітомінозне захворювання шкіри). Тому їж побільше моркви, помідорів, фініків, арахісу. Є такий вітамін і в телячій печінці, і в свинині, тому не відмовляйся від м’яса, яке тобі готує мама, адже воно корисне. Ще не забувай вживати такі продукти, як дріжджі, брокколі, картоплю, яйця, молоко, рибу, сир – поповнюй вітаміном свій організм.” 
Нікоти́нова кислота́ (ніацин, вітамін PP, вітамін B3) — розчинний у воді вітамін; необхідний для багатьох реакцій окислення у живих клітинах. Вітамін В3 у значних кількостях знаходиться у житньому хлібі, гречці, квасолі, м'ясі, печінці, нирках. Добова норма для дорослої людини 15-20 мг.
Джерела вітаміну : є трави, багаті вітаміном РР – це люцерна, корінь лопуха, кайєннський перець, ромашка, сім’я фенхеля, женьшень, хміль, хвощ, кропива, овес, петрушка, м’ята, листя малини, плоди шипшини, шалфей, щавель. 
Ніацин - це єдиний вітамін, який традиційна медицина вважає ліками. Можливо, що він фактично є найефективнішим "ліками" з тих, які нормалізують вміст холестерину в крові. 
Вітамін РР - компонент В-комплекса, що має вирішальне значення для вироблення енергії і підтримки благополуччя на багатьох рівнях, особливо для здоров'я серця і оптимального кровообігу. Він бере участь більш ніж в півсотні реакцій, в ході яких цукор і жир перетворюються на енергію. Він також необхідний для обміну амінокислот і бере участь в перетворенні жирів на речовини, що іменуються ейкозаноїдами - гормоноподібні агенти, які керують метаболічними шляхами нашого організму.
Ніацин - вітамін, що не знає рівних в контролі за холестерином. У людей, що вже пережили інфаркт міокарду. Ніацин підвищує шанси залишитися в живих більшою мірою, ніж фармацевтичні препарати. 


B5
„ – Всі малята мають знать – я роблю усе на п’ять!

  – Основне моє завдання – виробити енергію для того, щоб у твоєму тілі було стільки її запасів, скільки потрібно при підвищеному розумовому та фізичному навантаженнях. А ще я допомагаю виробляти антитіла, які борються із різними інфекціями у твоєму організмі”
Пантоте́нова кислота́ - антидерматитний фактор, вітамін B5, пантотенат. Добова потреба людини у пантотеновій кислоті складає 5-10 мг. Щоб задовільнити цю потребу, достатньо збалансованого харчування. Основна роль вітаміну В5 - участь в клітинному процесі виробництва енергії. Цей вітамін "запускає" процес ліполізу - вивільнення жирів з адіпоцитов (жирових клітин) і його спалювання. Вітамін В5 в імунній системі має важливе значення при формуванні антитіл, сприяє засвоєнню інших вітамінів. Він грає роль пускової пружини в оновленні тканин, особливо шкіри і слизистих оболонок, а значить, сприяє і швидкому загоєнню ран. Крім того, він підвищує бар'єрні властивості слизистих оболонок, захищаючи від інфекцій. Найважливішою властивістю вітаміну В5 є його здатність стимулювати виробництво гормонів надниркових - глюкокортикоїдів, що робить його могутнім засобом для лікування таких захворювань як артрит, коліт, алергія і хвороби серця.
 Що таке „авітаміноз”? При недостатньому забезпеченні організму вітаміном В5 спостерігається порушення обміну речовин, розвивається дерматит, депігментація та втрата волосяного покриву, шерсті чи пір'я; припиняється ріст, спостерігаються зміни у роботі нервової системи, розлади у координації рухів, порушення функціонування серця, нирок, шлунку, кишечнику.
Продукти, що містять пантотенову кислоту: Особливо багаті вітаміном В5 печінка, нирки, м'ясо, риба, яйця. Багато міститься пантотенової кислоти в бобах, у грибах (шампіньйонах, білих), в свіжих овочах (червоному буряку, спаржі, цвітній капусті); у кисломолочних і молочних продуктах. Цільнозерновоі хліб, висівки, паростки пшениці, горіхи також є джерелами вітаміну В5. Пантотенова кислота, окрім вступу з їжею, частково синтезується кишковою мікрофлорою. Вона нормалізує ліпідний обмін і активує окислювально-відновні процеси в організмі. 


В6 
„Всім потрібний вітамін, звуся я – піридоксин.
– Я слідкую за станом твоєї крові, а також підтримую здоров’я зубів та ясен”
Вітамі́н В6 (одна з його хімічних форм - піридоксин) необхідний для засвоєння білків та жирів, сприяє утворенню червоних кров'яних тілець. Регулює стан нервової системи, попереджує запалення шкіри. 
Джерела вітаміну: нерафіновані крупи, висівки, горіхи, насіннячка, всі стручкові, сухі пивні дріжджі, хліб з додаванням цілісного зерна; нежирне м'ясо, печінка, нирки, молочна сироватка, яйця, сир, молоко, морепродукти.
Симптоми дефіциту вітаміну В6 : швидка стомлюваність; депресивний стан; випадіння волосся; тріщини в куточках рота; порушення кровообігу; оніміння кінцівок; артрит; м'язова слабкість. Недостатність піродоксину відбувається лише при загальній недостатності вітамінів групи В у організмі. 
У надлишковій кількості вітамін токсичний і викликає тимчасове або постійне пошкодження нервових тканин. Проте це відбувається лише при тривалому вживанні надлишкових доз вітаміну. Вітамін втрачає свої властивості при приготуванні їжі: при заморожуванні фруктів - 15%, при випічці - 70-75%, при консервації - 90%.
Норма щоденного вживання: середня норма для дорослого - 3 мг в день, дітям від 1 до 3 років – 0,9 мг, від 4 до 6 років – 1,3 мг, від 7 до 10 років – 1,6 мг, підліткам від 11 до 17 років – 1,7-2 мг в день. 
Запам’ятайте, чим більше в денному раціоні продуктів, багатих триптофаном (яйця, сир, молоко, м'ясо), то в більших кількостях вітаміну В6 потребує організм; вітамін В6 дуже чутливий до дії світла. Продукти, багаті цим вітаміном, зберігайте в захищеному від сонця місці.


В9
Фолієва кислота (лат. acidum folicum) — Вітамін В9, що впливає на кровотворення, стимулює утворення еритроцитів й лейкоцитів, знижує вміст холестерину в крові. Фолієвая кислота і фолат (форма аніона) – це форми розчинного у воді вітаміну М. Вони природно знаходяться в їжі і можуть також прийматися як додаткові вітаміни. Фолат отримав свою назву від латинського слова фоліум ("аркуш").
Фолат в харчових продуктах: листові овочі – шпинат і зелена ріпа, висушені боби і горох, вітамінізовані зернові продукти, насіння соняшника і деякі інші фрукти і овочі є багатими джерелами фолату, а також печінка. Деякі злакові сніданки ("швидкого приготування" та інші) мають добавку 25 % - 100 % рекомендованої дієтичної норми фолієвої кислоти. 
Біологічна роль: Фолат необхідний для вироблення і обслуговування нових клітин. Це дуже важливо протягом періодів швидкого ділення клітин і зростання, в період дитинства та вагітності. Фолат необхідний для копіювання ДНК. Таким чином, дефіцит фолату перешкоджає синтезу ДНК і діленню клітин. Фолат також запобігає зміні ДНК, що може призвести до раку. 
У дітей при недостатності Фотієвої кислоти, окрім макроцитарної анемії, розвиваються: гіпотрофія, затримується розвиток, загальмовується функція кісткового мозку, порушується дозрівання слизистої оболонки шлунково-кишкового тракту, що створює умови для розвитку ентеритів. Потреба в цьому вітаміні росте зі збільшенням вмісту вітаміну В12. Добова потреба В9 становить 0,2 мг.


В12
Вітамін B12 (Ціанкобаламін) – єдиний водорозчинний вітамін, здатний акумулюватися в організмі, він відкладається в печінці, нирках, легенях і селезінці. Джерела: Морська капуста, соя і соєві продукти, дріжджі, хміль; печінка, нирки, яловичина, свійська птиця, риба, яйця, молоко, сирий, устриці, оселедець, макрель.
ВІТАМІН В12 – важливий вітамін для нервів. Дефіцит цього вітаміну призводить до нервозності, депресії, втоми, невриту. Синтезується мікроорганізмами (бактеріями, актініцетамі, синьо-зеленими водоростями), у тому числі мікрофлорою кишечника, але при недостатній кількості повинен додатково поступати з їжею. Сприятливо діє на функцію печінки і нервової системи. Вітамін B12 забезпечує процеси кровотворення – синтез гемоглобіну. Бере участь у процесах утворення лейкоцитів і тромбоцитів. Активує згортаючу систему крові.
Від забезпеченості цианокобаламіном залежить широкий спектр емоційних і пізнавальних здібностей. Підтримка оптимального рівня цього вітаміну сприяє запобіганню депресії, старечого недоумства і заплутаного мислення, допомагає стримувати розпад розумової діяльності в результаті Сніду. Вітамін B12 допомагає долати безсоння, а також допомагає пристосуватися до зміни режиму сну і недосипання. Вітамін B12 є однією з речовин, необхідних для здоров’я репродуктивних органів чоловіків і жінок.


Вітамін C
Аскорбíнова кислотá або вітамін C, відносно проста органічна кислота, міститься у свіжих фруктах і овочах. Розчиняється у воді і руйнується при тривалому кип'ятінні, тому вимочування або переробка овочів знижує вміст у них вітаміну С. Велика кількість вітаміну C міститься в лимонах, плодах шипшини, червоного перцю, смородини, зеленої цибулі. Нестача аскорбінової кислоти може призвести до цинги. 
Властивості вітаміну С дуже різноманітні. В організмі людини цей вітамін регулює згортання крові і рівень ліпідів в ній, формування кісткової і сполучної тканини (колагену), утворення стероїдних гормонів, регулює вуглеводний обмін. Вітамін С стимулює імунну систему, а також вироблення інтерферону, що перешкоджає розмноженню вірусів. Вітамін С зменшує дію алергенів. Необхідний для здорових зубів та ясен і сприяє засвоєнню заліза із споживаної їжі. Він також потрібний для синтезу жовчних кислот.
Джерела: Шипшина, солодкий перець, чорна смородина, обліпиха, суниця, цитрусові, ківі, капуста, зелений горошок, зелена цибуля, картопля, хвоя, люцерна.
Основні функції: 
Є сильним антиоксидантом. Навіть у невеликій кількості вітамін С захищає молекули білків, жирів, вуглеводів і нуклеїнових кислот від руйнування вільними радикалами, які можуть утворюватися в організмі як в процесі нормального обміну речовин, так і під впливом токсинів або забруднюючих агентів (наприклад, сигаретного диму). 
Здатний відновлювати інші антиоксиданти, зокрема вітамін Е. 
Необхідний для синтезу колагену – одного зі структурних компонентів стінок судин,, сухожиль, в'язок і кісток.
Відіграє важливу роль в процесі синтезу норадреналіну – речовини, яка впливає на настрій та інші психофізіологічні реакції, особливо реакції на стрес. 
Бере участь у синтезі карнітіна – речовини, яка дозволяє переробляти жири в енергію. Необхідний для перетворення холестерину на жовчні кислоти. 

Симптоми недостатності: Початковий гіповітаміноз вітаміну С характеризується зниженням працездатності, млявістю, слабкістю, підвищенням схильності до ОРВІ, мерзлякуватістю, зниженням апетиту, кровоточивістю ясен, «гусячою шкірою». Перехід гиповітомінозу в авітаміноз називається цингою і супроводиться посиленням перерахованих симптомів. З'являються крововиливи у м'язи, суглоби, під шкіру. Спостерігається виразка ясен і випадіння зубів. 
Добова норма: 70 мг


Джерело: http://navigator.rv.ua/index.php?option=com_content&task=view&id=19&Itemid=29
Категорія: Здоров'я | Додав: elpetra (25.03.2011)
Переглядів: 971 | Теги: фолієва кислота, ціанкобаламін, аскорбінова кислота, рибофлавін, тіамін, піридоксин, ніацин, вітаміни, пантотенова кислота | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вітаємо Вас на нашому сайті!
Наша адреса
51831
Дніпропетровська обл.
Петриківський район
село Єлизаветівка
Центральна площа,3
тел. (805634) 23116
elisshkola@i.ua
Пошук
On-line годинник
Календар свят

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання


Новини освіти

Copyright MyCorp © 2017
Конструктор сайтів - uCoz